https://www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-us-los-angeles-state-of-emergency-la-cases-latest-a9376011.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1583342427

洛杉磯縣已宣佈當地進入緊急狀態, 衞生官員確認6例冠狀病毒新發病例。周二晚上的實驗室結果證實新病例。
在周三上午的新聞發佈會上, 洛杉磯縣公共衛生局局長芭芭拉·费雷尔(Barbara Ferrer)說, 六例病例都同 “假定已知的暴光來源” 有關。
這意味着, 所有患者一係前往有疫情嘅地區, 一係接觸過曾前往有疫情地區的人, 或與確診病例有密切接觸。
费雷尔女士呼籲人們採取標準預防措施, 阻止疾病的傳播, 包括洗手20秒, 包括咳嗽同病時呆喺屋企–所有這些都有助於減緩病毒的傳播。 她補充說: “截至目前, 我哋仲未已知嘅社區傳播病例。”
在橙縣, 發現了兩個新病例, 兩者都有前往受影響國家旅行嘅歷史。隨著新嘅測試功能在全國推廣, 越嚟越多嘅案例會被發現。
紐約周三又確認了4例病例, 使總數達到6例。 到目前為止, 受災最嚴重的州係華盛頓州, 西雅圖地區已有9人死亡。
全國目前共有137例冠狀病毒病例。
Translated by Microsoft Translation

小編補充:乜嘢 “假定已知的暴光來源” (Assumed known exposure source),根本就係武漢肺炎,怕乜嘢講!你哋唔講共產黨都會屈全世界話唔關佢事!